Marijino vnebovzetje

Na Mariji se izpolnjuje Božji načrt

“Velike načrte imam z vami “ – Če bi nam nekdo tako rekel, bi se verjetno večina od nas uprla takemu načinu razmišljanja. Nimamo radi, da bi nas kdo hotel imeti zgolj za nekakšne figurice na šahovnici. Pogosto tako razmišljajo in tudi govorijo straši, ko se pogovarjajo s svojimi otroci. Namesto otrok starši izbirajo šolo, ki jo bodo obiskovali, oni izbirajo kateri inštrument bo igral otrok v glasbeni šoli, kakšen poklic si bo izbral… Verjetno ima večina staršev pri tem zgolj dobre namene. Toda večina v takem primeru v določenem trenutku pri svojih otrocih naleti na hud odpor. Otroci so verjetno že prej napravili svoj in verjetno zelo drugačen življenjski načrt. Vsi namreč želimo sami odločati, kako bo z nami in nočemo biti zgolj objekt drugih ljudi.

Božji načrt z nami
Velike načrte imam s teboj”, tako bi lahko Bog rekel Mariji: Bila je že prej na poseben način izbrana„ da sodeluje še posebej neposredno pri uresničevanju Božjih načrtov. Bog ima veliko načrtov s tem svetom in Marija igra v teh načrtih povsem svojevrstno vlogo. V izpolnjevanje tega načrta smo vključeni tudi vsi mi. To izhaja iz narave naše vere. Bog ni kakor človek, ki kot nekak neopredeljeni opazovalec sedi pred televizorjem in spremlja od daleč, kaj se dogaja pred kamerami in kako se odvija zgodovina. Bog ima načrt s celim človeštvom in zato rečemo temu “Božja previdnost”. Bog ima načrt z vsakim izmed nas. Kaj pa je s človekom, ki se brezpogojno prepusti Božji previdnosti?

Bog čaka na človekov DA
Marijin primer nam kaže, da Bog nikogar ne sili k sodelovanju. Bog vztrajno čaka na človekov popolnoma svoboden DA. Bog je pričakoval tudi njeno svobodno privolitev za njen načrt. Tudi ona si je vse odrešenje predstavljala drugače. Vendar ne uveljavlja svoje načrte na silo. Marija Merici je pričakovala od svojih sester nekakšen duhovni testament: “Trudi se vsa priporočila sprejemati brez vsake prisile! Bog je vsakomur dal svobodno voljo, zato nikogar ne sili, ampak mu daje napotke. Svetuje nam, naj jih izpolnimo.” V Božjih očeh nismo neke marionete brez lastne volje, ki bi jih Bog neposredno iz nebes sam vodil in upravljal z njimi. Bog ima načrt za nas, vendar ga ne izpolnjuje s silo in proti naši volji. Vabi pa nas, da pri izpolnjevanju tega načrta svobodno sodelujemo.

Božji načrt: izpopolnitev človeka
Današnji praznik nam kaže, kaj želi Bog doseči s svojim načrtom: neskončno odrešitev človeka, njegovo vnebovzetje, njegovo zmago nad grehom in smrtjo. Jasno je: Po Božjem načrtu naj človek za uresničitev tega načrta ne žrtvuje vse svoje cilje kot nekemu “višjemu načrtu”, kajti ljudje nismo kot figure uporabljeni za uresničitev nekega neuporabnega cilja. Cilj Božjega načrta je poveličevanje človeka, kar se nam že v naprej kaže prav na Mariji. Človek po Božjem načrtu ni zgolj “sredstvo za dosego nekega cilja”, tudi ne zgolj sredstvo za poveličevanje Boga. Bog ni kot so nekateri ljudje, ki uporabijo druge za dosego lastnega cilja. “Božja slava je živi človek”, pravi Irenej iz Liona, Slavljenje Boga in človeka medsebojno ni mogoče ločiti. Odrešenje in zmaga nad zlom se razodeva na Mariji, ki je bila zato vzeta v nebesa, da bi mi videli, kaj bo z nami.

MARIJA – znamenje upanja
„Velike načrte imam s teboj”- če slišimo te besede iz Božjih ust, potem se nam ni treba bati. Njegov načrt z nami, je načrt odrešenja. Njegov načrt zaobjema naše odrešenje, in izpopolnjenje z vsem, kar nas bogati. Polni zaupanja se zanesimo na njegov načrt, kakor se je naj zanesla tudi Marija. Ta praznik naj nam pomaga v sebi še bolj utrditi gotovost in pogum. Z njenim vnebovzetjem je postala neuničljivo upanje za vsakogar od nas.